Dary Natury – tradycyjne zielarstwo z Podlasia w Twojej kuchni!

Mirosław Angielczyk, tworząc swoją firmę Dary Natury, zaprasza każdego z nas do wyjątkowej podróży – do wejścia w niezwykły świat pełen zielarskich tradycyjnych receptur, wyjątkowych smaków i zapachów bez syntetycznych wspomagaczy. Zachęca również do pochylenia się nad tym, co istotne – wspiera kultywowanie odpowiedzialnego rolnictwa, z poszanowaniem dla środowiska naturalnego, szerzenie wiedzy na temat ziołolecznictwa oraz ochronę gatunków zagrożonych wyginięciem.

Szeroka oferta produktowa

Katalog produktów jest wypełniony po brzegi ekologicznymi surowcami – ziołami i owocami, dostępnymi w formie herbatek jednoskładnikowych lub mieszanek zamkniętych w ekspresowych saszetkach – piramidkach. Przeglądając kolejne propozycje, możemy trafić na prawdziwe dzieła sztuki – ręcznie formowane bukiety na patyku. Aż szkoda je zaparzać!

W kuchni nie może zabraknąć również mieszanek przypraw – do zup, mięs, na kanapkę – wyjątkowe zestawy wzbogacą smak nawet najprostszej potrawy, dzięki czemu odkryjemy nowe połączenia i uzyskamy cudowną głębię smaku. Przyprawy są dostępne również w wersji bezglutenowej ze stosownymi certyfikatami – stanowią bezpieczny dodatek do dań dla osób cierpiących na celiakię.

Dary Natury tłoczą również oleje z nasion i pestek w niskiej temperaturze – dzięki temu możliwe jest zachowanie maksymalnej ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych: omega-3 i omega-6, niezbędnych do prawidłowej pracy m.in. mózgu czy układu nerwowego.

Sukcesywnie poszerza się oferta rozgrzewających i wspierających odporność syropów – jesień i zima ustępują miejsca wiośnie, lecz wciąż wracamy w chłodniejszych dniach do smakowitej herbaty z pomarańczą i syropem z kwiatu bzu… Latem z pewnością dobrym wyborem będzie orzeźwiający napój ziołowy lub sok.

Każdy szanujący się pan i pani domu ma również w spiżarce różne przetwory na “czarną godzinę” – i tutaj możemy liczyć na wspaniałą różnorodność: możemy rozsmakować się w owocowych konfiturach, warzywnych pastach, kiszonkach i sosach. Warto również skusić się na nietypową przekąskę: ciasteczka żołędziowe słodkie – z miodem, lub wytrawne – z anyżem i czarnuszką.

Pijalnia ziół i Centrum Edukacji Przyrodniczej

Dary Natury konsekwentnie realizują swoją misję szerzenia wiedzy na temat zrównoważonej produkcji żywności oraz kultywowania tradycji przekazywania wiedzy z zakresu ziołolecznictwa.

Przy ulicy Mokotowskiej 19  w Warszawie powstał niedawno pierwszy sklep firmowy połączony z pijalnią ziół – wyjątkowe miejsce, w którym można doświadczyć niezwykłej atmosfery, spróbować niezwykłej lemoniady, skosztować specjałów z podlaskiej ziemi, a także odkryć kilka tajemnic związanych z zastosowaniem niepozornych roślin o wielkiej sile rażenia.

W Korycinach działa równolegle Centrum Edukacji Przyrodniczej, będące połączeniem ogrodu botanicznego z doskonale wyposażonym laboratorium. To miejsce dla ludzi pragnących poszerzyć wiedzę z zakresu ochrony środowiska, poznać dziko rosnące rośliny jadalne, odpocząć z dala od zgiełku miasta, zregenerować siły i wziąć głęboki oddech.